header_krimpen.jpg

Nieuws

1 oktober 2016

We hebben helaas afscheid genomen van 2 van onze collega's: Jeanette Brand en Ellis van Dijk. We mogen gelukkig ook direct 2 nieuwe collega's verwelkomen: Jorinde Goor en Maxime Ham. 

Jorinde werkt op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag. 
Maxime werkt op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag.  

22 augustus 2016

Vanaf deze week hebben we een nieuwe collega: Ellis van Dijk! Ellis heeft voor de zomervakantie stage bij ons gelopen en heeft inmiddels haar diploma behaald. We zijn blij dat Ellis ons team komt versterken. Ze werkt op woensdag, donderdag en vrijdag. 

4 maart 2016

Elsa is bevallen van een zoon met de naam Gijs Ephraim! 

12 februari 2016

Vanaf 1 maart is Elsa van der Perk met zwangerschapsverlof. Ze zal voornamelijk waargenomen worden door Ellis van Dijk en Ineke de Vries. De behandelingen vinden zo veel mogelijk op dezelfde dag en tijd plaats. De behandelingen vinden echter wel allemaal op de Sportsingel plaats. 

1 februari 2016

Hallo! Mijn naam is Ellis van Dijk en ik kom uit Stolwijk.
Ik volg op dit moment de opleiding Logopedie aan de Hogeschool van Utrecht. Ik zal van februari t/m juni mijn eindstage lopen binnen de logopediepraktijk Lek en IJssel. Tijdens deze periode ben ik voornamelijk op de woensdag, donderdag en vrijdag aanwezig in de praktijk. U kunt me bij alle logopedisten tegenkomen en ik zal ook zelfstandig behandelingen gaan uitvoeren.
Het leuke aan het vak 'logopedist' vind ik de diversiteit. Als logopedist is geen dag hetzelfde, daarnaast kan ik met mijn werk bijdragen aan de ontwikkeling en hiermee het toekomstperspectief van cliënten.
Hartelijke groeten en tot ziens in de praktijk! 

8 januari 2016

Artikel uit de Telegraaf van zaterdag 19 december 2015:

Aandacht voor taalontwikkeling hard nodig

Voorlezen, vertellen, vragen… communiceer jij genoeg met je kind? De eerste zes jaar van hun leven wordt bij kinderen de basis gelegd voor taal en daar hebben ze later profijt van. Logopedist en taalexpert Ineke de Vries vertelt over het belang van een goede taalontwikkeling en geeft tips om thuis aan de slag te gaan.

“Een goede taalontwikkeling levert schoolsucces en plezier in leren op”, vertelt De Vries. “En dat zorgt er weer voor dat de kans groot is dat kinderen later hun opleiding afmaken. Het voorkomt schooluitval en laaggeletterdheid.”

De leeftijd van 0-6 jaar is volgens De Vries de meest gevoelige periode om taal te leren. Taalontwikkeling is in die eerste levensjaren dus ontzettend belangrijk. Bij ieder kind verloopt de ontwikkeling weer anders; de een maakt al snel zinnetjes, de ander komt wat later op gang en weer een ander leert twee talen tegelijk. Maar met vijf/zes jaar kunnen de meesten goed en verstaanbaar praten.

Wegbezuinigd
Zo’n 15 procent van alle peuters en kleuters heeft een taalachterstand. Hoe eerder zo’n achterstand wordt gesignaleerd, hoe beter, weet De Vries. “Dan kun je nog bijsturen.”
Maar op veel plekken is preventieve logopedie en -screening door de logopedist wegbezuinigd. Bij het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) worden kinderen tot twee jaar regelmatig gezien, maar daarna in principe nog maar twee keer totdat ze naar de basisschool gaan. De signaleringstaak ligt daardoor nu meer bij ouders, pedagogisch medewerkers en leerkrachten.
Als zo veel mogelijk mensen alert zijn op eventuele taalproblemen bij kinderen, is dat alleen maar goed, meent De Vries. “Maar alleen signaleren, is niet voldoende. Daarna is het zaak dat wordt bekeken wat er moet gebeuren. Gaat het om een stoornis, of om een achterstand? Een pedagogisch medewerker of leerkracht kan geen diagnose stellen. En hoe ga je het kind begeleiden? Een pedagogisch medewerker of leerkracht heeft niet de mogelijkheden en de middelen om een-op-een begeleiding te bieden.”
Als behandeling nodig is, zoals bij een taalstoornis, moet er een logopedist bij worden betrokken en valt dat onder de basisverzekering van de zorgverzekeraar. Bij een achterstand biedt een taalexpert uitkomst, zegt De Vries. “Die kan in de opvang of op de school samen met de leidsters, het kind en de ouder aan de slag.”

Verhaaltjes
De Vries, al meer dan dertig jaar werkzaam als logopedist en eigenaresse van twee praktijken, zit in twee samenwerkingsverbanden met collega’s: De Taallift in Leeuwarden en Taalaanzet voor Midden-West Nederland. Zij zetten zich in als taalexperts en zijn als ZZP’ers in te huren door kinderopvangcentra en scholen, voor onder meer advies, scholing en coaching. “Als ze onze expertise binnenhalen, kunnen ze daarmee zelf verder. Die kennis kan weer de motor zijn om een ander kind te helpen.”
De Vries benadrukt altijd hoe noodzakelijk het is om ouders bij het proces te betrekken, zodat ze leren wat ze samen met hun kind kunnen doen om het taalbegrip of de spraak te verbeteren. “De grootste oorzaak van een taalachterstand is dat kinderen niet voldoende worden blootgesteld aan taal. Een kind zit slechts 20 procent van zijn leven op school, dus de ouders en omgeving spelen voor die overige 80 procent een belangrijke rol. Desondanks zijn ouders zich vaak niet bewust van de meerwaarde die zij hebben voor de taalontwikkeling.”
Die meerwaarde is er echt al vanaf het prille begin. “Een baby kan niet praten, maar wel waarnemen. Dat is al de eerste stap in de taalontwikkeling. Vanaf dag één kun je oogcontact maken, verhaaltjes vertellen en veel praten tegen je kind. Benoem wat je denkt en doet. Het is misschien een andere mindset, maar je zult merken dat er zo veel kansen zijn om ergens op in te spelen.”

Tablet
Actief met elkaar bezig zijn – hoe jong een kind ook is – helpt. Daarom is De Vries een voorstander van het minimaliseren van het gebruik van computers, tablets en smartphones. “De digitale wereld brengt ons heel veel, maar het verarmt ons dagelijks contact. Kinderen krijgen heel veel input van prachtige apps, maar ze oefenen niet met praten. Er is geen verbale interactie.”
“Ze zijn al heel jong digitaal vaardig en ze leren ervan, maar het is niet voldoende voor de taalontwikkeling”, vervolgt ze. “Zoek dus die balans en ga terwijl je kind op die tablet zit eens het gesprek aan. Vraag bijvoorbeeld waarom hij of zij voor een bepaald antwoord kiest. Maar kies ook eens voor samen een boekje lezen.”

Voorlezen, zingen en vertellen

-       Lees je kind voor en onthoud daarbij dat herhaling een van de beste manieren is om woorden te leren en te             benoemen.

-       Zing liedjes en stop soms tussendoor zodat je kind het woord kan invullen.

-       Praat onderweg over wat je ziet.

-       Vertel wat je doet, bijvoorbeeld tijdens het aankleden van je kind.

-       Wijs dieren aan, maak geluid en doe het samen na.

-       Stel vragen, zodat je je kind stimuleert om zelf iets te vertellen.

Meer weten? Kijk op de websites www.kindentaal.nlwww.cjg.nl of lees het dossier Taalontwikkelingsstoornis op www.gezondheidsplein.nl.

17 december 2015

Logopediepraktijk Lek en IJssel is gesloten van 24 december 2015 tot en met 3 januari 2016.
Vanaf 4 januari 2016 staan wij met ons team weer voor u klaar!
 
Wij wensen u allen fijne feestdagen en een goed 2016! 

11 december 2015

Stagiaire
Mijn naam is Rineke van de Breevaart en ik ben 20 jaar. Ik zit in het 3e jaar van de opleiding Logopedie op de Hogeschool Rotterdam en ik mag stage lopen bij Logopediepraktijk Lek en IJssel.
Vanaf 8 december 2015 tot en met 9 maart 2016 ben ik elke dinsdag en woensdag aanwezig. Het is de bedoeling dat ik uiteindelijk 6 kinderen of volwassenen ga behandelen. Dus misschien mag ik wel met u of uw kind aan de slag! Ik kijk er erg naar uit om meer van dit mooie vak te leren in de praktijk. Dit is zo anders dan alleen de theorie die je op school krijgt...

5 december 2015

Op zaterdag 5 december was Logopediepraktijk Lek en IJssel te zien bij het programma Lifestylexperience Plus van RTL. Er werd in het programma aandacht gegeven aan de spraaktaalontwikkeling van kinderen en de betrokkenheid van ouders hierbij. De opnames hebben plaatsgevonden in het gezondheidscentrum van Krimpen a/d IJssel. Het item is hieronder terug te kijken. 
 
Er zal binnenkort tevens een artikel over dit onderwerp verschijven in De Telegraaf. 

8 oktober 2015

Logopediepraktijk Lek en IJssel heeft vandaag de Vrijwillige Kwaliteitstoets behaald!

U moet Adobe Flash installeren om deze inhoud weer te geven.